rychle menu  

 

přehrada Dixenceplavení na pltích, Dunajec, PieninySpišský hrad, Slovenský Ráj - Suchá Beláze Starého  Smokovce přes Skalnaté pleso na Velkou Svišťovkupřes chatu Plesnivec na Zelené pleso

 

   Peťánkův týden divů 2010 - 2.8.2010 - pyramidy Euseigne

vyberte si ročník

 

hrad Chillon vysokohorské středisko Saas Fee - perla Švýcarska pyramidy Euseigne u Sionu podzemní jezero St. Leonardo u Sionu tůra u přehrady Dixence katedrála Notre-Dam De Valere v Sionu železniční muzeum Le Bouveret katedrála Panny Marie v Sionu hrad Tourbillon v Sionu hrad Aigle ohnostroj státní svátek Švýcarska hrad Gruyéres

 Počet účastníků:  2, v rámci návštěvy kouzelného Švýcarska jsme si udělali výlet k přehradě Barrage de la Grande Dixence, cestou můžete spatřit kaqmenné útvary připomínající pyramidy. Chcete-li si užít leteckého pohledu, pak ve vesnici Euseigne použijte odbočku vpravo směr přehrada Dixence, chcete-li si na pyramidy "šáhnout" jeďte dále vesnicí a za ní je pak odbočka vpravo (cesta se pak napojuje zpět na původní cestu k přehradě) U těchto pyramid je i malý kiosek, leč v době naší návštěvě byl již zavřen, nedaleko pyramid je i poměrně větší parkovišti, od kterého se můžete vydat dolů k pyramidám.

 

Ledovce a Euseigne

V konečné fázi poslední doby ledové ("würmské doby ledové"), před přibližně 80'000 až 10'000 lety, ustoupil Eringerský ledovec k jihu. Přitom se rozdělil na dva proudy, z nichž vznikly bystřiny Dixence a Borgne. Při ústupu ledovce zanechaly oba vedlejší ledovce obrovská množství štěrku unášená jejich postranními morénami. V oblasti Euseigne byl tento ledovcový štěrk různého původu nahrnut do mohutné střední morény obsahující také velké skalní bloky. Morény zde byly stlačeny nepředstavitelným tlakem více než 1000 m silných ledových mas a po rozpuštění ledu vyschly. Mezi úlomky skal a kamenů přitom vznikly dutiny, které se postupně plnily jemnozrnným materiálem (jílem a pískem). Vznikala velmi tvrdá, stmelená směs, která je označována jako "betonová moréna".

 

Od chvíle, kdy ledovec ustoupil, je usazený morénový materiál vystaven povětrnostním vlivům, které tento vskutku vodotěsný, různorodý, tvrdý beton pomalu, ale neustále drobí. Srážky a voda z tání proudící po povrchu morény postupně uvolňují velké, odolné skalní bloky. Díky jejich velikosti a značné hmotnosti vytvářejí tyto bloky "ochrannou vrstvu". Materiál nacházející se pod nimi stlačují a chrání před snosem způsobeným větrem a vodou. Kolem dokola nechráněná část morény se

naproti tomu drobí a je postupně působením větru a vody odplavována, respektive zbrušována a - odváta. Tento přirozený proces eroze probíhá i nadále.

 

Pyramidy z Euseigne dosahují majestátné výšky 10 až 15 m. Jejich kamenné, na sloupech posazené ochranné pokrývky sestávají z masivních kamenných bloků o průměru několika m3 a hmotnosti až 20 tun. Jedná se buď o rulu (granitovou břidlici) nebo tmavě zelenou horninu (serpentinity), která byla snesena ledovým proudem z doby ledové z konců údolí Eringertal nebo údolí Val d'Hörömence.

Pyramidy z Euseigne vznikly dlouhotrvajícími přirozenými geologickými procesy a nevyhnutelně se blíží přirozenému rozpadu. Jakkoliv neradostné se to může zdát: dříve nebo později se zbortí nebo jejich kamenné pokrývky zvětrají a během několika desetiletí či staletí zmizí. Drobení "betonové morény" urychluje působení proudící a průsakové vody a současně střídání mrazivého a oblevového počasí, vlivů, které rozšiřují mezery uvnitř těchto útvarů, jejich základ se stává křehčím, kamenné hlavice se začnou kývat a spadnou dolů. Pyramidy, které jsou od té chvíle bez pokrývky, jsou vystaveny silnějšímu působení povětrnostních vlivů a nedokážou jim příliš dlouho odolávat. V Euseigne jsou již některé špičaté pyramidy "bez hlav".

Prosím, važte si této jedinečné geologické přírodní památky!

Pierre KUNZ. odd. geologických věd Univ. v Ženevě ve spolupráci s: EOS. Gemeinte He^emence. Evoten’Art

zdroj: informační cedule - překlad zajistila překladatelská firma Georg Philipp Paulinc, http://www.preklady4n.cz/

  fotogalerie ve velikosti 800x600 také na facebooku

 

   

   

   

   

   

   

   

   

   

NAVRCHOLU.cz