rychle menu  

 

   

   
 Datum : 12.4.2009
 Název velikonoce na Velké Čantoryji
 Lokalita Slezské Beskydy
 Okres Frýdek-Místek
 Mapa oblasti

  Najdete nás na mapy.cz

NE foto na facebooku - 800x600
Statistika  

 Délka trasy

13 km

 Maximální výška 995 m.n.m.
 Minimální výška 405 m.n.m.
 Převýšení 590 m
 Dnes vystoupáno 593 m
   
   
 

 

 Počet účastníků:  2 :    počasí proměnlivé, zpočátku mlha, na hřebenu letní sluníčko. Užili jsme si i sněhu, kterého je ještě dosti - viz fota.

Trasa: Nýdek - Beskydské sedlo (po zelené) - Velká Čartoryje (hřebenovka po červené) - chata na Čantoryji (modrá) - Nýdek (červená) - doporučuji tento směr, úsek Nýdek- chata na Čantoryji je na úseku 3,5 km dosti převýšení (cca 540 výškových metrů !) - Velká Čantoryje (nejvyšší vrchol Slezských Beskyd - 995 m.n.m.) je opředena mnoha pověstmi, především je ale pozoruhodnou horou, po níž vede státní hranice s Polskem. V předváleční ČSR se tady scházeli esperantisté, za okupace působili v okolí partyzáni. Nedaleko vrcholu stojí od r. 1904 turistická chata. Na vrcholu je vyhlídková věž, která měří 22 metrů.

Pověst vyprání o nýdeckém kováři Větrákovi. Jednou večer u jeho kovárny zastavil rytíř ve starodávné zbroji s podivnou zakázkou + za tři dny má okovat tři sta koní. Kovář nakoupil materiál, vzal si z Bystřice pomocníka  a vydal se na určené místo. V rozlehlém podzemí se ukrýval hrad a v něm sídlili slezští rytíři. Kovář splnil úkol, za práci ale dostal jen starý měch se smetím. Neříkal nic a pustil se temnou nocí k domovu. Vůbec netušil, že mezitím uplynul celý rok a jeho nejbližší už za něj v nýdeckém kostele nechali sloužit zádušní mši. Šťastné shledání bylo ještě veselejší poté, co rozbalil podivný měch - místo smetí v něm bylo tolik zlaťáků a stříbrňáků, že kovář měl do smrti vystaráno...

 

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

NAVRCHOLU.cz