rychle menu  

 

   

   
 Datum : 4.8.2008
 Název Peťánkův týden divů

výstup na Velký Choč

 Lokalita Velký Choč
NE foto na facebooku - 800x600
Statistika  

 Délka trasy

19 km

 Maximální výška 1611 m.n.m.
 Minimální výška 520m.n.m.
 Převýšení 1091 m
 Dnes vystoupáno 1245 m
 Stav "Týden divů" 35 km
 Celkem vystoupáno 3,430 km
 
Počet účastníků: Fatra a Tatry 3,  Potštejn 4:    počasí různorodé, tak jak to bývá při delších výletech. Na programu byly tyto výlety: návštěva hradu Strečno, výšlap z Vrátné dolině na Velký Kriváň (1709 m.n.m) na Malé Fatře, zdolání nejvyššího vrcholu Chočských skal - Velký Choč (1610 m.n.m), návštěva Spišského hradu (UNESCO), zdolání vrcholu Predné Solisko (2117 m.n.m), vodopády Skok, vodopády Studeného potoka, Obrovský vodopád. V závěru týdne ještě hrad Likava - na Oravskom podzámku bylo přeplněno a tak si tento hrad necháme na pozdější dobu - hrad je otevřen celoročně. A na závěr týdne aby to bylo dostatečně bláznivé jsme se přesunuli do východních Čech a navštívili hrad Potštejn, údolí Orlice, trampskou chatu Kamarád. Na statistické čísla si chvilku počkejte, až budou vyhodnoceny, jsou určitě zajímavé. A jak to bývá, i letos jsme zažili pravou průtrž mračen a mnoho vody - naštěstí pro nás byl v dosahu malý přístřešek, takže bylo sucho. No a co ještě na závěr? Již nyní se těšíme na třetí ročník, který začne 1.8.2009 a aby to bylo zase o něco bláznivější, bude v programu také zdolání Lomnického štítu (lanovkou).
 

plavení na pltích, Dunajec, Pieninyze Starého  Smokovce přes Skalnaté pleso na Velkou Svišťovkupřes chatu Plesnivec na Zelené plesozápadní částí magistrály na Sliezsky dom a Batizovské plesoJánošíkov dvor, Jánošikovy diery

vyberte si ročník

 

 Tak nám v noci vydatně pršelo, údajně to na Velkém Rozsutci moc klouže když je takhle po dešti a tak volíme náhradní program - zdolání dalšího nejvyššího pohoří - Chočské skály zdoláním vrcholu Velký Choč. Ale ráno ještě máme prohlídku Dolného Kubína to se to tu ale změnilo od té doby co jsem zde vojančil. A v tom prostředním paneláku bydlela kdysi celá zelená elita kasáren - od velitele roty až po velitele útvaru, s radostí bych některým upravil "fasádu"

samozřejmě navštívili jsem IC, abychom se poptali na Velký Choč, jsou tři varianty - já vybírám tu třetí - z obce Likavka okolo hradu Likava jdeme jen okolo hradu, raději jdeme nahoru - což se ukázalo jako velmi výborné

krpál do byl dost velký brzy jsme byli hodně vysoko a tak se může zdát, že toto je pořízeno z letadla :-D, ale není

trasa je náročnější, nejdříve stoupáme na Predný Choč (1249 m.n.m) abychom sestoupili o 150 metrů níže do sedla, pak okolo Zadného Choče (1310 m.n.m) k salaši a pak až na Velký Choč (1610 m.n.m)  

a za tímto kamenem jsem spatřil hejkala nebo to byl remcal?  

oproti výšlapu z roku 1985 kdy tu byla mlha a bylo vidět prdlajz se to dnes povedlo  

   

  a to už jsme téměř na vrcholu, u rozcestníku bývávala vrcholová kniha, ale tentokráte tu nebyla

nádherné výhledy na všechny strany, ach jak tu musí být v zimě krásně, že bych si tu zajel?  

   

 

po svačince následoval sestup, u salaše potkáváme skupinu turistů, kteří šli stejnou trasu a kteří teprve mířili nahoru. My ale míříme rychle dolů, ženou se bouřkové mraky a nevypadá to moc dobře. A opravdu spadlo pár kapek jako varování, naštěstí se objevil přístřešek a malou průtrž mračen a dvě bouřky přečkáváme v suchu. Pak už jen dojet SAD pro auto do Likavky a zpět do Dolného Kubína přečkat poslední noc.  

NAVRCHOLU.cz